Vil besøke GE og få mer informasjon

Espen Barth Eide og Even

Vi er nødt til å sikre at kontrastvæske som ikke blir brukt klassifiseres som en ressurs, forklarte Even Tronstad Sagebakken til miljøminister Espen Barth Eide under landsmøtet.

Even hadde bedt om en samtale for å forberede Barth Eide til besøket som er planlagt til GE Healthcare i juni. Bedriften produserer kontrastmiddel til bruk ved røntgenfotografering, og halvparten av produktet er Jod. I 2006 fant norske miljøvernmyndigheter ut at sykehusene helte overskytende kontrastmiddel i sluk. Renseanleggene har ikke kjemisk rensing, og industrien ble utfordret til å bidra med løsning.

Løsningen ble å gjenbruke Jod, ved å samle det overskytende kontrastvæske gratis fra sykehusene. Dette løser også et annet problem, nemlig at Jod er en begrenset og ikke fornybar ressurs, med få kilder.

- Ulempen er imidlertid at den innsamlede væsken av enkelte kan oppfattes som avfall og ikke den ressursen det er som råvare, forklarte Sagebakken.

- Dette er i kjernen av bærekraftsmålene, og et tema jeg er veldig opptatt av, responderte miljøministeren. – Jeg ser frem til å besøke GE Healthcare i juni og få mer informasjon om dette, avsluttet han.